Zoeken in de website

Selecteer uw taal

Met je huis door de sluis

Hét verhaal achter het ontstaan van het eerste VaarHuis

Wegdromen in een boomhut, pipowagen of havenkraan?

Jazeker, in dit rijtje originele overnachtlocaties hoort het VaarHuis ondertussen zeker thuis! Populair en nog steeds als men een VaarHuis ziet varen zegt negen van de tien personen meteen "Heee een FLARK!".... Genoeg redenen voor een terugblik; 

Dé Flark
Het idee van een varende ‘recreatiewoning’ is niet nieuw. Nee het is geen varende ark of varende woonboot. In de boten wereld inmiddels beter bekend als het allereerste varende huis in Nederland. Wereldwijd bestonden dergelijke varende 'houseboats' al langer. In 2003 werd ‘De Flark’ - toen een verrassend nieuw concept - als neerlands eerste VaarHuis gebouwd. Ook tegenwoordig worden wij hier nog vaak door geinteresseerden aan herinnert. 

Eenmaal in de vaart was de Flark - de ‘floating ark’ - het gesprek van de dag. Dit nostalgisch vakantiehuisje, verwijzend naar een typisch oud Nederlands huis uit 1920 met pannendak, schoorsteen, geteerde overnaadse planken werd het eerste varende huisje in Nederland! Dit eerste ‘VaarHuis’ werd gebouwd en gepresenteerd op de Hiswa te water in 2004.

,Een revolutionair vaartuig'

De Flark - men noemde dit toen een eigenwijs / revolutionair vaartuig - maakte in 2004 al kans, op voordracht van de HISWA, om motorboot van het jaar te worden. De HISWA melde toen al dat, ondanks de vraag of dit schip qua uiterlijk wel als boot te beschouwen was, de Flark toch genomineerd werd!

Ook nu - welliswaar al een stuk minder dan toen - moeten we met regelmaat toelichten dat 'een varende recreatiewoning' een volledig gecertificeerd pleziervaartuig is.

De Flark indertijd is, en haar opvolgers daarna, zijn volwaardige schepen die voldoen aan de ‘Nederlandse wet pleziervaartuigen’. Deze wet betreft de CE regelgeving op basis van de Europese richtlijn. Raadpleeg VaarHuis Consultancy voor advies als u meer wilt weten hierover.

De Media

Het is een boot! ... Niet alleen bij de schrijvende pers maar ook bij branche vereniging Hiswa was dit opgevallen. Met name het zeer innovatieve karakter, de durf om dit concept daadwerkelijk op de markt te brengen (we schrijven over het jaar 2004) en de meer dan bevredigende vaareigenschappen leidden tot dit positieve eindoordeel van de jury.

Wat valt op? NIET watersporters hebben een totaal ander 'gevoel' bij het zien van 'de Flark' dan watersporters. De doelgroep van varende recreatiewoningen is dan ook zeer divers te noemen weten wij uit ervaring.

Kees Westerbeek

foto | bron magazine Kavel&Huis | interieur van de Flark (2003)
Op de afbeelding ziet u de binnenzijde van de Flark met architekt Kees Westerbeek. Het interieur van de Flark is zeer sfeervol en kwalitatief onderscheidend te noemen.

Het schip werd uiteindelijk 11.00 meter lang en 4.20 meter breed. De meest herkenbare verschillen met de huidige ScheepsHuisjes; de Flark was 2.50 meter korter, had binnen geen 'achterzit', het schip lag 'laag' in het water, er stak een anker (spud) paal door het dak en had drie ramen in het dak in plaats van de huidige vier op de later gebouwde homeship modellen 'vecht' 1350.

Inspiratie

De Flark, vele malen geïmiteerd maar nimmer geëvenaard!

foto | bron Luxe B&B De Friese Meren | interieur ScheepsHuisje type Terschelling

Een dergelijk en vooral identiek model Flark van het oorspronkelijke idee van interieur architect Kees Westerbeek is daarna nooit meer gebouwd. Het ScheepsHuisje, 't VaarHuis anno 2017, is met trots 'voorheen een Flark' en vaart ondertusssen als gerespecteerd pleziervaartuig door het gehele land.

In de loop der jaren is dit concept door velen ontwikkeld en lijken (soms) daardoor sterk op 'De Flark', vele malen geïmiteerd maar nimmer geëvenaard!

Kees Westerbeek blijft hiermee de "peetvader" en initiatiefnemer van dit concept in Nederland en is sindsdien een bron van inspiratie voor velen, zo ook voor Robert-Jan Wik, nu VaarHuis consultant bij LifeStyle Yachting in het Friese Terherne.

DE FLARK IN BEELD

Speciaal voor de geïnteresseerde samengesteld

Het is geen woonboot... het is een varende recreatiewoning, een pleziervaartuig.

Omdat er ooit daadwerkelijk maar één Flark is gebouwd werd en in die tijd behoorlijk voor wat 'deining' zorgde binnen de watersport en haar media, is het de hoogste tijd voor een ode aan het ontstaan van Neerlands eerste VaarHuis. Klik op 'FLARK IN BEELD' en u vindt een zorgvuldig samengestelde selectie uit de media van 2003/2004.

Contact opnemen

Meer informatie?


Wij zijn bereikbaar via: 

  24/7 Per WhatsApp
     +31 (0) 611 37 4112
     (alleen berichten service) 
✓  E-mail of vul het contactformulier in

Telefoon: +31 (0) 85 483 2141
E-mail:     contact@vaarhuisgroep.nl
 

Onze huispartners